maanantai 20. syyskuuta 2010

Asumisoikeusasuntojen tulevaisuus vaakalaudalla?

MTV3:n uutiset kirjoittaa uudesta asumisoikeuslaista asumisoikeusasuntojen tuottajien näkökannasta. Asumisoikeusasuntojen tuottajat ovat älähtäneet, koska uusi laki toisi asukkaille mahdollisuuden saada tietoja asumioikeuskustannusten perusteista ja vastiketta pitäisi verrata aravalainoitettujen asuntojen vuokriin. Toisin sanoen asuntojen tuottajat eivät pidä siitä, että lypsylehmä kuivuisi yleishyödylliseksi toiminnaksi, joksi se alunperin oli tarkoitettu. Myös hoitovastikkeiden tasaaminen oltaisiin poistamassa. Tuottajien mukaan joitakin taloja ei voitaisi lainkaan korjata, joka johtaisi tyhjiin asuntoihin. Kuitenkin,jos vastike pysyy saman suuruisena pitäisi lainan lyhentyessä ja asunnon vanhentuessa jäädä entistä enemmän rahaa korjauksiin. Eihän uudessa talossa pitäisi olla korjattavaa. Ongelmaksi muodostuukin asunnon tuottajien täydellinen haluttomuus lyhentää lainoja, koska valtion takaama laina on halpaa ja turvallista.
Suomen asumisoikeusyhteisöt ry:n hallitus vaatii kuitenkin lakiluonnoksen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.  Miksiköhän?
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/04/1095793

2 kommenttia:

  1. Jos ASO-asunot ovat tarkoitetut yleishyödyllisiksi, olkoot ne sitten sen mukaisesti hinnoitellut. Jos jotkin tahot ovat lähteneet mukaan pelkkä voitontavoittelu mielessään, he saakoon kärsiä sen nahoissaan. Asumisoikeusasuminen on nimittäin myös monen piensijoituksen lupausten pohjalta tehneen vähävaraisen asia, jolloin heidän tarpeensa esim. perinnöksi jättämisessä tulee huomioida ja tällöin ei voitontavoittelijoille ole sijaa.

    VastaaPoista
  2. Ihmettelenkin, mikä on yksityisen yrityksen intressi lähteä "yleishyödylliseen" asuntotuottamiseen mukaan? Ellei kyseessä ole rahastus esim. kiinteistöhuolto ja hallintokulujen kautta. Ruotsin mallin mukaan asumisoikeusasuntoja tuottaisivat yleishyödylliset yhditykset.

    VastaaPoista