keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Asumisoikeusyhdistykset

Suomen asumisoikeusjärjestelmästäkin löytyy harvinaisuus nimeltä asumisoikeusyhdistys.
Alunperin Suomeen asumisoikeusjärjestelmää perustettaessa oli tarkoitus, että asumisoikeusasuntoja hallinnoimaan rupeaisivat asumisoikeusyhdistykset. Kuitenkin todellisuudessa 90% asumisoikeusasunnoista on 7:n suuren yhtiön omistamia.


Asumisoikeusyhdistys
Asumisoikeusyhdistyksenä pidetään yhteisöä, jonka tarkoituksena on voittoa tuottamatta tarjota jäsenille asumismahdollisuus luovuttamalla heille asumisoikeusasunnoista annetussa laissa tarkoitettuja asumisoikeuksia yhteisön omistamassa yhdessä tai useammassa talossa.

Käyttövastike
Asumisoikeusyhdistyksessä käyttövastike jakautuu:
1) asukaskokouksessa päätettävään vastikkeeseen, jolla katetaan asukashallinnon tehtävistä aiheutuvat menot; sekä
2) yhdistyksen kokouksessa päätettävään vastikkeeseen, jolla katetaan yhdistyksen muut asumisoikeusasunnoista annetun lain 16 §:n mukaiset menot.
Asukaskokouksessa on päätettävä asumisoikeusyhdistyksen kokouksen vahvistamien perusteiden mukaisesti 1 kohdassa säädetyn käyttövastikkeen määrästä. Ennen asumisoikeusyhdistyksen varsinaista kokousta hallituksen on lähetettävä asukastoimikunnalle ehdotus käyttövastikkeen perusteiksi kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Käyttövastike suoritetaan asumisoikeusyhdistykselle, jonka tulee osoittaa asukashallintoalueen käyttöön sille tuleva käyttövastikkeen osa.
Asumisoikeusyhdistyksessä yleishyödyllisyys toteutuu huomattavasti paremmin kuin yrityksessä, joka isännöi monia asumisoikeuskohteita. Yhdistyksessä jokainen asukas on edunsaaja. Yrityksessä on aina muita tahoja kuin asukkaat edunsaajina, joten asukkaiden edut tulevat toissijaisina.


Asumisoikeusyhdistyslaki


Suomessa toimivia asumisoikeusyhdityksiä:
Helas
Saarijärven Seudun Asumisoikeusyhdistys
Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistys
Jyväskylän seudun asumisoikeusyhdistys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti